Kavos aparatai, kaip ir visi kiti virtuvės prietaisai, naudojimo metu tam tikru momentu sugenda. Dažniausiai pasitaikančios kavos aparato problemos yra tai, kad aparatas neįsijungia, negamina tinkamo garo, skleidžia keistus garsus ir t.t.

Skaitykite toliau, kad sužinotumėte daugiau apie įprastas kavos aparato problemas, su kuriomis gali tekti susidurti, ir ką galėtumėte su jomis padaryti. Šios problemos ir jų sprendimai gali būti taikomi ir kavinėse naudojamiems kavos aparatams.

Devynis kartus iš 10 gedimų priežastis yra netinkama priežiūra ar vartotojo klaida. Taigi, prieš kaltindami kavos aparatą ir kviesdami techniką, pažiūrėkime, kaip galite išspręsti kai kurias įprastas problemas patys, kad aparatas veiktų nepriekaištingai.

Kavos aparatas nustoja veikti

Espresso aparatas nustoja veikti

Kai jūsų kavos aparatas nustoja veikti, priežastis gali būti bet kuri iš šių:

  • Mašinos įjungimo/išjungimo jungiklis arba maitinimo laidas sugedo
  • Vožtuvas galėjo būti uždarytas dėl užsikimšimo
  • Užsikimšę vamzdžiai

Jei jungiklis ar laidas sugedo, pakeiskite jį. Nemėginkite pataisyti patys, nes netinkamas taisymas ar pakeitimas gali sukelti pavojų saugumui. Jei negalite gauti techniko ar gamintojas nesiūlo tinkamo aptarnavimo, gali tekti iš viso pirkti naują kavos aparatą (žinoma, ne iš tos pačios įmonės). 

Užsikimšusį vožtuvą galima pašalinti ištraukiant įmontuotas šiukšles dantų krapštuku. Kita vertus, kalcio užsikimšusius mėgintuvėlius būtų galima pasirūpinti, perpilant acto ar citrinos rūgšties tirpalu per kavos aparatą, po to porą vandens partijų, kad tirpalas būtų visiškai išvalytas. 

Yra keletas su energija susijusių problemų, kurių negalima išspręsti: šildymo ritės gedimas ir karščiui jautrus jungiklis. Taip yra todėl, kad jiems tinkamų atsarginių dalių įsigijimas gali būti gana sudėtingas.   

Kavos aparatas išleidžia mažai karšto vandens arba jo visai nėra

Espreso kavos aparatas iš mašinos turi mažai karšto vandens arba jo visai nėra

Kartais jūsų kavos aparatui gali kilti problemų išleidžiant karštą vandenį. Vietoj to jis gali išleisti garą. Taip gali būti dėl to, kad jūsų aparatas negali ištraukti vandens iš savo bako, o taip gali būti dėl to, kad mašinos viduje gali būti įstrigęs oras, kuris blokuoja vandens tiekimą.

Gali būti keletas priežasčių, kodėl tai gali būti ši problema. Pagrindinė priežastis – netinkamai į kavos aparatą įdėtas vandens bakas. Jei jūsų kavos aparate yra priekyje sumontuotas vandens bakas, įsitikinkite, kad tinkamai įdėjote baką ir iki galo įstumėte.

Jei priežastis yra įstrigęs oras, atlikite šiuos veiksmus:

  1. Išjunkite kavos aparatą.
  2. Ištuštinkite baką ir išimkite vandens filtrą.
  3. Užpildykite baką vandeniu ir vėl padėkite į vietą.
  4. Įjunkite kavos aparatą.

Kai kavos aparatas įkaista, nustatymuose pasirinkite karštą vandenį ir išpilkite šiek tiek karšto vandens – geriausia du ar tris puodelius. Tai greičiausiai turėtų ištaisyti situaciją.  

Kavos aparate yra užsikimšęs filtro krepšelis

Espreso kavos aparate yra užsikimšęs filtro krepšelis

Jei jūsų tamsi kava turi neįprastą skonį, kaltininkas gali būti užsikimšęs filtro krepšelis. Daugkartinio naudojimo filtras, kurį naudojate savo aparate, turi būti reguliariai valomas, nes jis gali nuolat užsikimšti kavos eteriniais aliejais, todėl gali pasirodyti neįprasto skonio ar silpnas užvirimas. Norėdami išvalyti filtrą, kai dieną baigsite virti:

  • Kruopščiai nuplaukite filtrą muiluotame, šiltame vandenyje; arba
  • Galite leisti filtrui veikti indaplovės viršutinėje lentynoje

Bet kuriuo atveju nuvalykite filtrą švaria, drėgna šluoste. Norėdami giliau valyti, pamirkykite filtrą vandenyje ir distiliuotame mišinyje (santykiu 1: 2). Leiskite jam mirkyti kelias valandas. Būtų geriau, jei galėtumėte palikti juos mirkyti per naktį. Jei neturite laiko, nes tai vienintelis kavos aparatas jūsų namuose ar parduotuvėje, naudokite šveitimo šepetėlį su soda. 

Kepimo soda yra naudinga beveik visų rūšių valymui.  

Kavos aparatų grupės galvutė neišleidžia vandens

Espreso kavos aparatų grupės galvutė neišleidžia vandens

Kavos aparato grupės galvutė paprastai neišduoda vandens, jei ji užblokuota. O užsikimšimas paprastai atsiranda dėl netinkamo valymo arba jo nebuvimo. Dauguma žmonių namuose nevalo kavos aparato taip reguliariai ar kruopščiai, kaip tai daro kavinės. Nešvarus kavos aparatas gali sukelti daugybę problemų.

Norėdami išspręsti šią problemą, būtinai kiekvieną kartą praplaukite kavos aparatą. Praplovimas iš esmės yra virimo mechanizmo, ekrano ir trijų krypčių vožtuvo valymas. Norėdami praplauti kavos aparatą, atlikite šiuos veiksmus:

  1. Išimkite filtro krepšelį iš aparato portafiltro ir įdėkite į atgalinio praplovimo diską.
  2. Į krepšelį įdėkite šiek tiek praplaunančio valiklio (maždaug 0,5 arbatinio šaukštelio).
  3. Įdėkite portafiltrą atgal į virimo grupę. Dabar įjunkite siurblį.
  4. Maždaug per 20–30 sekundžių siurblys veiktų itin tyliai. Taip yra dėl padidėjusio slėgio viduje. Kai pakyla pakankamai slėgio arba siurblys pastebimai tyliai veikia, išjunkite jį.
  5. Iš karto po to, kai įjungsite daiktus, valymo įrenginys susprogdins virimo grupę, pažymėtą ryškiu triukšmu, per trijų krypčių vožtuvą ir atsidurs lašėjimo padėkle. Darykite tai kelis kartus, kol į kanalizaciją patenkančios putos bus švarios.

Atkreipkite dėmesį, kad atgalinį plovimą galima atlikti tik tuo atveju, jei kavos aparate yra trijų krypčių vožtuvas. 

Kavos aparatų grupės galvutė nenustoja leisti vandens

Espreso kavos aparatų grupės galvutė nenustoja leisti vandens

Jei problema su kavos aparato grupės galvute yra visiškai priešinga arba iš jos nuolat liejasi vanduo, tai nenutrūkstamo išpylimo mygtukas galėjo būti įjungtas.

Daugelyje kavos aparatų yra mygtukas nuolatiniam pilimui, kad būtų galima išspręsti įvairias situacijas, pavyzdžiui, jei aparato jutiklinė dalis staiga nustoja veikti. Užpylimo mygtuku galima rankiniu būdu išpilstyti kavą. Tačiau kartais mygtuką galima įjungti ir neatleisti. Sprendimas yra gana paprastas – tiesiog išjunkite mygtuką.

Kita panaši problema, gali būti vandens purškimas į šonus. Nešvarūs filtrai greičiausiai yra tokio nepastovaus purškimo priežastis. Nepastebėti nešvaraus filtro nėra taip sunku, nes tai gali sumažinti kavos virimo aparato efektyvumą. 

Kavos aparato rankena išjungta

Espreso kavos aparato rankena išjungta

Grupės rankena gali nukristi dėl to, kad rankena perpildyta kava. Norint tinkamai paruošti, jums nereikia daug kavos. Jei norite daugiau puodelių vienoje rankenoje, tiesiog neperdozuokite rankenos. Vietoj to nusipirkite didesnius krepšelius arba rankenėlę, į kurią būtų galima supakuoti daugiau kavos. Taip pat pakeiskite malimo nustatymą, kad rankenos nebūtų perdozuotos.

Kavos aparato pieno putojimo problemos

Espresso kavos aparato pieno putojimo problemos

Pieno putojimas vėdina pieną, sukuria sunkias ir tirštas putas, kurias reikia sumaišyti su kava. Yra įvairių priežasčių, dėl kurių jūsų kavos aparate gali kilti problemų putojant pieną, įskaitant:

  • Žemas arba lėtas garų slėgis
  • Užblokuotas garo antgalis
  • Pieno kokybė
  • Virinto pieno pakartotinis putojimas

Kartais pienas gali tiesiog neputoti, ir tam gali būti daugybė priežasčių. Priežastis gali būti monogliceridų, digliceridų ir laisvųjų riebalų rūgščių buvimas. Šie junginiai susidaro, kai piene esančios bakterijos ar fermentai atakuoja pieno riebalų kiekį. Šis procesas vadinamas „lipolize“. 

Jei priežastis yra garų slėgis, patikrinkite, ar katilo slėgis yra tinkamas. Kai kurie kiti dalykai, kuriuos galite padaryti, kad išspręstumėte problemą, yra šie: 

  • Nuimkite garų antgalį ir kruopščiai išvalykite
  • Išbandykite šviežią pieno partiją
  • Prieš bandydami iš naujo putoti šviežiu pienu, įsitikinkite, kad pieno ąsotis yra visiškai švarus

Kavos aparatas nešildo ir neišleidžia garų

Espreso aparatas nešildo ir neišleidžia garų

Kavos aparatas paprastai neįkaista ir neišskiria garų, kai jo maitinimo jungiklis nėra tinkamoje padėtyje. Jei susiduriate su šia problema, pabandykite išjungti ir vėl įjungti aparatą. Daugelyje kavos aparatų yra maitinimo jungikliai, kuriuos galima išdėstyti įvairiais būdais. Tai gali būti pažymėta vienu jungikliu su skirtingomis padėtimis arba dviem unikaliais jungikliais.

Ant Astoria arba WEGA mašina, pavyzdžiui, ten bus padėtys nuo 0 iki 2. Rancilio arba “La CIMBALI mašina, kita vertus, gali ateiti su dviejų atskirų jungiklių. Pirmasis jungiklis, žymintis 1 padėtį, įjungs visas aparato funkcijas, išskyrus šildymo kontūrą. Technikai paprastai naudoja šią funkciją diagnozuodami problemas arba aptarnaudami kavos aparatus.

Antrasis arba dviejų pozicijų jungiklis suaktyvina jūsų kavos aparato šildymo kontūrą, kad jis galėtų įkaisti ir veikti taip, kaip turėtų. Gana dažnai kavos aparatų vartotojai, ypač tie, kurie naudoja šiuos aparatus namuose, nežino šių skirtingų jungiklių ir jų funkcijų.

Šiuos jungiklius galima nesunkiai pakeisti, pvz., Atsitiktinai:

  • Valydami garų lazdelę, įjunkite mašinos galinio skydelio jungiklį
  • Valydami po lašintuvu, spustelėkite po aparatu esantį jungiklį

Kavos padavimas labai lėtai arba jos visai nėra

Espreso kavos aparatas tiekiamas lėtai arba visai nėra

Kai jūsų aparatas lėtai išleidžia kavą arba visai nepaduoda kavos, gali būti kaltas jo malimo nustatymas. Labiausiai tikėtina, kad jis būtų nustatytas per smulkus. Kavos pepildymas gali būti dar viena priežastis. Susidūrę su šia problema, nuimkite rankenėlę nuo kavos aparato grupės galvos ir paspauskite mygtuką. Jei vanduo gerai teka, priežastis gali būti malimo nustatyme arba kavos perpildyme.

Tokiu atveju pakeiskite malimo rupumą ir patikslinkite į krepšelį patenkančią dozę. Bet jei paspaudus mygtuką vanduo pasirodys tik šlapdriba ar nereguliarus bėgimas, problema gali būti didesnė, ir jums gali tekti pasikviesti techniką, kad šis įvertintų.

Kavos puodelis išpilstomas per greitai

Espreso kavos puodelis išpilstomas per greitai

Kava gali būti išpilstyta iš kavos aparato didesniu tempu, jei jos malimo nuostata nustatyta per šiurkščiai arba jei mašinos rankenoje nėra pakankamai kavos. Norėdami išspręsti šią problemą, padidinkite dozę arba sureguliuokite aparato malūnėlį, kad kava būtų smulkesnė. Įsitikinkite, kad įdėjote šviežios kavos, kai bandote viską sutvarkyti.  

Kavos aparatas teka iš apačios 

Užblokuota kanalizacija yra pagrindinė priežastis, kodėl kavos aparatas pradeda tekėti iš apačios. 

Jei nutekėjimas yra jūsų kavos aparato problema, kita jūsų mintis turėtų būti tokia: „Ar nutekėjęs vanduo yra švarus ar nešvarus?“. Jei nutekėjęs vanduo yra nešvarus, tai reiškia, kad išleidimo žarna galėjo būti užblokuota. Šio užsikimšimo priežastys gali būti per didelis pieno, šokolado ar kavos malimo kiekis, išpiltas į aparato lašintuvo dėklą.

Norėdami išspręsti šią problemą, įsitikinkite, kad išleidimo žarna nėra susisukusi ar užstrigusi. Jei išleidimo žarna užsikimšusi, ją atblokuoti naudokite nuriebalinimo tirpalą arba šiek tiek karšto vandens. Norėdami greitai ir efektyviai išspręsti problemą, rekomenduojama įdėti suskystintą kavos aparato valiklį į kavos dėklą.

Šlifuoklis įsijungia, bet nesmulkina kavos

Šlifuoklis įsijungia, bet nesusmulkina kavos, taip gali būti dėl itin smulkių šlifavimo nustatymų. Galėjote nustatyti tokį smulkų šlifavimo nustatymą, kad kavos aparato ašmenys liečiasi vienas su kitu, todėl malūnėlis neveiks taip, kaip numatyta.

Norint gauti idealią kavos konsistenciją, svarbus kavos tirščių kiekis, kuriuo dozuojate aparatą. Priešingu atveju tikimybė, kad į puodelį pateks tinkama skysčio konsistencija, yra gana minimali.

Norėdami ištaisyti šią situaciją arba vėl įjungti variklio funkciją, padidinkite kavos rūpumo lygį. Taip pat atblokuoti ir išvalyti piltuvą. Kad daugiau nesusidurtumėte su problema, neišpilkite ir nepilkite vandens į aparato indą. Kaip prevencinę priemonę valykite piltuvą kartą per savaitę.

Kavos aparate nėra garų rankos slėgio

Espreso kavos aparate nėra garų rankos slėgio

Kartais vandens temperatūra ir slėgis gali būti tinkami grupių galvutėse, tačiau garai gali turėti nulinį slėgį. Užblokuota garo svirtis gali būti priežastis, dėl kurios garo rankena gali nespausti. Valydami ranką ir išvalydami kavos aparatą po kiekvieno naudojimo bent tris sekundes, turėtumėte išspręsti šią problemą. Tačiau prieš tai darydami įsitikinkite:

  • Garų purkštukai nėra užsikimšę
  • Manometras rodo tinkamą slėgį
  • Garų rankenėlė nesulaužta

Atminkite, kad kai kurie kavos aparatai gali užtrukti šiek tiek laiko – paprastai 10–20 minučių. Taip yra todėl, kad katilas paprastai įkaista.

Kavos aparato trikčių šalinimas ir ištraukimo procesas

Espresso kavos aparato trikčių šalinimas ir ištraukimo procesas

Prieš pradėdami naudotis savo aparatu ir bandydami išspręsti įvairias jo problemas, sužinokite, kaip pradėti trikčių šalinimą. 

Tinkamai diagnozuokite problemą, kad užtikrintumėte tinkamą ištaisymą. Jei negalite aptikti problemos, galite pasinaudoti šia gudrybe. Norėdami nustatyti teisingą diagnozę, pagaminkite puodelį kavos, paragaukite ir pažiūrėkite, ar galėtumėte atsakyti į šiuos klausimus:

  • Ar kavos skonis nuobodus ir kartus (per didelio išgavimo požymis)?
  • Ar kavos skonis yra rūgštus?
  • Ar jis pernelyg intensyvus ar koncentruotas?
  • Ar kavos skonis silpnas?

Kad žinotumėte teisingus atsakymus į aukščiau pateiktus klausimus ir taip pat užtikrintumėte tinkamą kavos aparatų trikčių šalinimą, turėtumėte žinoti, kaip veikia kavos skonio ištraukimas. 

Paprastai kavos skonio ištraukimas atliekamas tokia tvarka: 

  1. Išgaunamos ryškios, kvapnios, rūgščios rūgštys.
  2. Toliau seka cukrus, aromatiniai aliejai ir dauguma skonių.
  3. Kartūs taninai ir apatinės natos rodo veidą.

„Tobulas“ skonis yra aromatingas, kvapnus ir puikiai subalansuoja gilesnes karčias natas ir ryškias rūgštis. Skoniai būtų tarpusavyje suderinti. Šią harmoniją galima pasiekti tik išgavus reikiamą kiekį aliejų, kietų medžiagų, rūgščių ir pan. 

Jei tirščiai nelabai prisideda prie bendro skonio, rezultatas bus pernelyg nuobodi ir karti kava. Šis reiškinys vadinamas „per dideliu ištraukimu“. Kad sušvelnintumėte šį subraižytą kartumą kito virimo metu, turite išgauti mažiau.

Kavos aparato valymo tvarkos kūrimas

Kavos aparato valymo tvarkos kūrimas

Reguliarus ir tinkamas valymas kartais yra vienintelis dalykas, kurį turite padaryti, kad sumažintumėte galimus kavos aparato gedimus. Paprasta kasdienė valymo procedūra užtikrintų ilgesnį veikimą ir išlaikytų kavos kokybę.

Kavos aparate yra keli komponentai. Todėl valymas turėtų būti modulinio pobūdžio. Iš esmės yra trys kavos aparato valymo būdai.

Valymas po kiekvieno puodelio

Po kiekvieno kavos puodelio nuvalykite aparatą. Štai šie veiksmai: 

  1. Nuplaukite filtrą ir nušluostykite, kad įsitikintumėte, jog jame nėra nešvarumų.
  2. Išleiskite filtrą vandeniu, kad neliktų įstrigusių nešvarumų.
  3. Švariu skudurėliu nuvalykite dispersijos ekraną.

Kasdienis valymas 

Kiekvienos dienos pabaigoje yra keli būdai, kuriais galite išvalyti kavos aparatą.

Jei jūsų kavos aparate yra trijų krypčių slėgio vožtuvas, atlikite atgalinį plovimą. Tai turėtų išvalyti visus vamzdžius ir visą sistemą.

  1. Įdėkite tuščią filtrą ir kelias sekundes įjunkite vandenį.
  2. Išmeskite ir nuplaukite filtrą. Pakartokite procesą keturis kartus.
  3. Keturis kartus paleisdami vandenį, pakratykite tuščią filtrą.

Jei jūsų kavos virimo aparate nėra trijų krypčių vožtuvo, kaip paprastai yra daugelyje nebrangių kavos aparatų, valymo instrukcijas ieškokite aparato naudojimosi instrukcijoje.

Gilus valymas 

Kas kelias dienas palepinkite savo kavos aparatą specialiu kavos aparato valikliu. Ploviklis padės lengvai suskaidyti aliejų ir pašalinti kavos tirščius. Norėdami naudoti valiklį, atlikite šiuos veiksmus: 

  1. 10 minučių mirkykite ploviklio tirpale dispersijos ekraną ir filtrą.
  2. Nuplaukite įmirkytus komponentus ir nuvalykite švariu skudurėliu.

Jei jūsų kavos aparate yra trijų krypčių vožtuvas, atlikite atgalinį plovimą naudodami tuščio portafiltro valiklį. 

Toliau pateikiami kavos aparato komponentai, kuriems valyti reikia skirti ypatingą dėmesį.

Filtro krepšelis 

Kasdien valykite filtrą karštame vandenyje. Patartina pamerkti į tam tikrą kavos aparato valiklį ir karštą vandenį. Nors įprastos plovimo priemonės galėtų atlikti šį darbą, nerekomenduojama jų naudoti, nes jos nėra skirtos kavos aparatams valyti.

Specialūs kavos aparatų valymo milteliai, pagaminti specialiai kavos aparatams. Jie gali būti naudojami ne tik filtro krepšeliui valyti, bet ir beveik visiems kitiems kavos aparato komponentams.  

Galite mirkyti ploviklio tirpale per naktį, kad nuosėdos geriau ištirptų, ypač kai jos yra įstrigusios šiose smulkioje filtro angoje. Jei šios skylės nebus reguliariai valomos, greičiausiai turėsite susitaikyti su ribotu filtravimu. Maža to, jūsų kavos skonis taip pat pakis.  

Garų antgaliai 

Garo purkštukai visada turi būti švarūs. Putojant pieną, garų lazdelė beveik neabejotinai prilips prie pieno. Naudojant švarią drėgną šluostę arba virtuvinę kempinę, galima nuvalyti garų lazdelę. Baigę valyti, ištuštinkite lazdelę garais, kad antgalis būtų visiškai pašalintas nuo pieno.

Jei atrodo, kad drėgna šluostė neveikia, naudokite šiek tiek rūgšties – tiks ir paprastas actas arba citrina. Įprastą valymo procesą galite papildyti intensyvesniu ir kruopštesniu valymu kartą per savaitę, naudodami kavos aparato ploviklį. Nedarykite apdorojimo rūgštimi ir plovikliu vienu metu, nes jie gali būti atšiaurūs komponentų paviršiui ir trukdyti jų funkcijai. Atlikite juos alternatyviai ir bent su savaitės pertrauka.

Vandens minkštiklis 

Jei jūsų vietoje vanduo kietas, jums reikia vandens filtro. Vandens minkštinimas yra labai svarbi kavos aparato priežiūros užduotis. Kietasis vanduo, kuriame yra kalcio karbonato, kalcio sulfato, magnio karbonato ir kt., Gali sutvirtėti ir tapti kietas. Skalių susidarymas kavos virimo aparate gali būti didelė ir brangi problema. Neapdorotos šios dalelės gali tapti pakankamai didelės, kad užblokuotų daiktus arba užspringtų jūsų mašinai.

Kai kavos aparatas užspringsta, gali kilti slėgio problemų ar karščio problemų, dėl kurių gali patekti kiti aparato komponentai ir jie gali sugesti. Kai tam tikroje jūsų įrenginio vietoje yra kalkių nuosėdų, tai yra įspėjamasis ženklas, rodantis visą vandens tinklą, o kelios prijungtos dalys kenčia nuo tos pačios problemos. Tai gali sukelti daugybę problemų ir brangiai kainuojantį remontą.

Geriausias būdas sušvelninti tokias problemas yra visada naudoti minkštą vandenį. Tai ekonomiška ir daug lengviau užkirsti kelią kalkių nuosėdų susidarymui, nei išsiaiškinti, kaip pašalinti cheminę sankaupą. Net patys pajėgiausi kavos aparatų taisymo specialistai negali garantuoti visiško valymo. 

Atminkite, kad švarus kavos aparatas tarnaus jums geriau ir ilgiau.

Galutinės mintys

Pirmiau minėtos kavos aparato problemos jokiu būdu nėra išsamios, tačiau jos yra dažniausiai pasitaikančios problemos. Jei tinkamai prižiūrėsite savo aparatą arba reguliariai valysite prietaisą ir laikysitės jo prevencinės priežiūros grafiku.

Jei susiduriate su aukščiau išvardytomis problemomis, jų sprendimai turėtų padėti. Jei vis gi nepavyksta, susisiekite su specialistu arba susisiekite su gamintoju, jei kavos aparato vis dar taikoma garantija.